Doorgaan naar content
Kemps Restauratie & Renovatie

Specialistische schildertechnieken

Specialistische schildertechnieken. Het is een breed begrip waar veel verschillende soorten schildertechnieken onder vallen. Als gespecialiseerd restauratiebedrijf zijn wij voor deze specialismen ERM-gecertificeerd.

De bekendste voorbeelden van specialistische schildertechnieken zijn hout- en marmerimitaties. Voor de Tweede Wereldoorlog was het gebruikelijk om hout- en marmerimitaties toe te passen in het interieur. Na de oorlog is dit langzaam in vergetelheid geraakt. De focus lag voornamelijk op bouwen, niet op decoreren.

Daarom zijn deze imitaties in de loop der jaren vaak gewoon overgeschilderd. Tegenwoordig is het steeds populairder om de originele kleurstellingen weer terug te brengen. Dit houdt ook in dat imitaties weer opnieuw aangebracht worden. Een mooi voorbeeld hiervan is het stadhuis in Groningen. Hier hebben wij in opdracht van Wolters BV meegeholpen de hout- en marmerimitaties weer terug te brengen in het voorheen geheel witte interieur.

Natuurlijk zijn de imitaties ook een mooie aanvulling op interieurs waar deze oorspronkelijk niet in hebben gezeten. Denk bijvoorbeeld aan een luxe entree met marmeren lambrisering. Het imiteren van hout en marmer wordt gedaan met behulp van specialistische schildertechnieken. Hierbij wordt in transparante lagen de structuur van hout of marmer geïmiteerd. We gebruiken hiervoor speciaal gereedschap om het effect van deze structuur te kunnen bereiken. We voeren dit in zowel acryl als olie uit.

Iedere hout- en marmersoort heeft een andere structuur, waardoor het schilderwerk telkens weer op een geheel eigen wijze uitgevoerd wordt. Dit vergt veel kennis en ervaring. Kennis en ervaring die onze collega Jaap Wieringa in de loop der jaren heeft opgedaan door praktijkervaring en het volgen van diverse opleidingen.

Jaap is binnen ons bedrijf namelijk verantwoordelijk voor het uitvoeren van de specialistische technieken. Jaap is in 1980 begonnen als schilder. Vanaf 1989 begon hij ook daadwerkelijk als restauratieschilder. Sindsdien heeft hij nog regelmatig zijn kennis opgekrikt door middel van het volgen van opleidingen en cursussen. Waaronder een driejarige opleiding tot restauratie en decoratieschilder, een cursus tot leermeester om jongeren te kunnen begeleiden en het vak over te kunnen brengen en een opleiding AD PTH bouwtechniek.

Behalve de hierboven genoemde imitaties verzorgt Jaap nog andere decoratieve technieken. Denk aan het schilderen van heraldische motieven en kleuren. Hierbij worden wapenschilden op verschillende ondergronden aangebracht, veelal in combinatie met bladgoud of bladzilver. Deze ondergronden kunnen onderdelen van toegangspoorten of sluitstenen in gevels zijn, maar ze kunnen ook aangebracht worden op bijvoorbeeld een wand of paneel in een gemeentehuis.

Om zijn kennis en kunde op peil te houden doet Jaap met dit heraldisch schilderen ook mee aan de landelijke vakwedstrijd. Hij valt hiermee regelmatig in de prijzen.

Daarnaast hebben we nog het letter- en bieswerk. Hierbij worden met fijne penselen letters of biezen aangebracht op een (al beschilderde) ondergrond. Biezen zijn strepen die met een strakke hand aangebracht worden met behulp van een penseel en een hiervoor speciaal bedoelde lat. Deze technieken kunnen op vele manieren toegepast worden. Onder andere als naamaanduiding op voordeuren, maar bijvoorbeeld ook als reclame op winkelpanden. Daarnaast wordt bieswerk vaak toegepast in combinatie met andere technieken.

Als laatste zijn er nog een aantal decoratieve technieken die allemaal een andere structuur creëren. Dit zijn tamponneerwerk, patineerwerk, dop- en kloptechnieken, sjabloneren en wikkeltechnieken. Ze hebben elk een andere uitstraling en kunnen losstaand gebruikt worden voor bijvoorbeeld het decoreren van wanden, maar ook worden verwerkt in andere technieken, zoals imitaties.

Wil je dat jouw pand goed uit de verf komt?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek over jouw wensen en ons vakmanschap.