Doorgaan naar content
Kemps Restauratie & Renovatie

Vergulden monumenten

Vergulden is een type ambacht dat we als Kemps Restauratie & Renovatie nog met regelmaat toepassen op monumenten. Een windhaan boven op een kerktoren is een bekend voorbeeld. Maar ook bijvoorbeeld onderdelen van hekwerk worden vaak voorzien van een laagje bladgoud. Bladgoud glimt en trekt hiermee de aandacht; het heeft een luxe uitstraling. Het is dus al genoeg om alleen de knoppen van een hek te voorzien van bladgoud om een impact te maken. Bovendien is vergulden een duurzame techniek. Het verguldwerk kan wel 40 à 50 jaar meegaan.

Voordat we met vergulden beginnen, brengen we eerst een beschermend verfsysteem aan. Zo is de ondergrond goed beschermd. Dit doen we met een spuittechniek. Want voor bladgoud geldt: de glans van de ondergrond bepaalt ook de uiteindelijke glans van het bladgoud. Door de te vergulden objecten te spuiten behalen we dus meer glans dan met een kwast mogelijk zou zijn.

Er zijn verschillende technieken om te vergulden. Wij werken met het Kölner-systeem. Dit is een systeem met lijm die wordt aangebracht op de ondergrond. Deze lijm droogt op, waarna we hem weer activeren. In deze geactiveerde laag plakken we de velletjes bladgoud. Deze velletjes kunnen zowel vast op vloei als los op vloei geplakt worden; twee verschillende technieken die we allebei toe kunnen passen. Hierna poetsen we het bladgoud op totdat het mooi glimt. Het bladgoud hoeft verder niet afgewerkt te worden.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Wil je dat jouw pand goed uit de verf komt?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek over jouw wensen en ons vakmanschap.